AAU Karriere

Graduate-programmer

Graduate programmer er for ambitiøse og målrettede nyuddannede. Det er stillinger, der kræver noget ekstra både at søge, at få og at være i. Nogle taler om graduates som fremtidens nøglemedarbejdere.

Der findes mange forskellige graduate-programmer. Det er typisk inden for it, ingeniør, business, marketing, men der er også graduate-stillinger for samfundsfaglige kandidater.

Overvejer du at søge graduate-programmer?

 • +

  Hvad er en graduate-stilling?

  En graduate stilling er målrettet nyuddannede, og derfor er du som ansøger ikke i konkurrence med dem, der har mange års erfaring inden for det specifikke fagområde. Derfor fristes mange til at tro, at det er nemmere at få en graduate stilling, men det er langt fra tilfældet: Der er stor konkurrence om graduate stillingerne, og virksomhederne er på udkig efter de allerdygtigste – med andre ord er graduate stillinger for de udvalgte.

  En graduate stilling er en tidsbegrænset stilling, hvor man kommer rundt i forskellige afdelinger i en virksomhed. Både ansættelsens varighed og antallet af rotationer varierer fra virksomhed til virksomhed. En del graduate-programmer varer 2 år og indeholder 4 rotationer af hvert ½ års varighed.

  Det er typisk virksomheden, der vælger, hvilken afdeling graduaten skal indlede sit forløb i. I de fleste virksomheder har man som graduate meget stor indflydelse på, i hvilke afdelinger de øvrige rotationer skal foregå. Nogle virksomheder stiller krav om, at man skal til udlandet i løbet af sit graduate forløb, men det er langt fra alle.

 • +

  Hvad skal der til for at blive graduate?

  Mange virksomheder lægger stor vægt på ansøgernes karakterer, når de skal udvælge de helt rigtige kandidater til deres graduate programmer, fordi gode karakterer vidner om et højt fagligt niveau. Karaktererne er dog langt fra det eneste, der kigges på – de fleste vægter de personlige kompetencer mindst lige så højt. For at komme i betragtning til en graduate stilling skal du være god til at samarbejde, resultatorienteret og nysgerrig, ligesom du skal have et højt ambitionsniveau samt være meget motiveret for at være en del af programmet.

  Det er en stor fordel, hvis du kan dokumentere, at du kan noget særligt. En sådan dokumentation kan fx være udtalelser fra arbejdsgivere i studierelevante studiejob eller fra virksomheder, du har været i praktik hos eller har skrevet projekt i samarbejde med.

 • +

  Hvordan er rekrutteringsprocessen til et graduate-program?

  Ansøgningsfristen til langt de fleste graduate programmer er i januar og februar, og man begynder typisk i jobbet den 1. august eller 1. september.

  Det er forskelligt, om virksomhederne benytter et online rekrutteringssystem til at modtage ansøgninger, eller om man blot skal sende ansøgningen pr. mail.

  Fælles for de fleste virksomheder er, at de ønsker at modtage:

  Mange virksomheder anvender test i deres rekrutteringsproces – det kan være personlighedsprofiler, kognitive test og problemløsningstest. En del virksomheder anvender desuden case competitions eller assessment days.

  Virksomhederne afholder typisk 2 eller flere samtalerunder, før de finder frem til, hvem der skal ansættes i deres graduate programmer.

 • +

  Hvad er fremtidsudsigterne, hvis man er graduate?

  Når de helt rigtige kandidater er fundet, kan de se frem til et forløb, hvor de opnår en bred viden om virksomheden og opbygger et stort netværk. De får masser af udfordringer, store muligheder og stor indflydelse – ikke mindst på deres egen karriere. Der arbejdes i høj grad med projektledelse, som studerende fra AAU allerede har godt kendskab til. I flere sammenhænge nævnes graduates som fremtidens nøglemedarbejdere.

 • +

  Hvor kan jeg finde opslagene til graduate-stillingerne?

  Led i de forskellige jobbanker for at finde de aktuelle opslag:

  • AAU Jobbank: Her kan du lave en søgning specifikt på graduate programmer inden for din faglighed
  • Graduate program overview på Jobindex: Her kan du finde beskrivelser af forskellige graduate-programmer
  • Derudover kan du også kigge på hjemmesiderne for de specifikke virksomheder, du er interesseret i.

   

Inspirationshistorier om graduate-programmer

Se listen

Du interesserer dig måske også for...

Hvad er assessment days? Hvornår kan jeg støde på dem, og hvordan forbereder jeg mig bedst muligt til dem?

assessment days

Hvordan er en jobsøgningsproces? Hvad vil jeg komme til at opleve? Og hvad virker, når man søger job?

Lidt om jobsøgning

Hvor kan jeg finde relevante job? Hvilke jobsider kan jeg bruge? Hvordan kan jeg ellers finde inspiration til steder at søge job og praktik?

Hvor skal jeg lede efter job?