AAU Karriere

Hvad kan jeg blive?

”Hvad kan jeg blive?” er et fint spørgsmål, der kan lægge op til gode refleksioner om dine:

 • Erfaringer
 • Kompetencer
 • Muligheder
 • Ønsker
 • Drømme

”Hvad bliver jeg?” gemmer sig dog ofte bag spørgsmålet. Med dét spørgsmål følger en forståelse af, at du med en bestemt uddannelsessammensætning og faglig profil nærmest er forudbestemt til en særlig arbejdsmæssig skæbne. Men sådan er det altså ikke nødvendigvis.

På denne side vil du finde en række værktøjer, der kan inspirere og forhåbentlig hjælpe med at give svar på dine spørgsmål og samling på dine tanker.

Tænk ind i boksen og ud af boksen

 • +

  Hvad hvis min uddannelse er smal?

  Der er ikke nogen opskrift og ikke noget, som på forhånd er fastlagt, at du skal eller bør blive. Alle muligheder ligger faktisk åbne.

  Nogle jobfunktioner og måske også nogle brancher er selvfølgelig umiddelbart mere oplagte end andre på grund af din personlige og faglige profil. Når det er sagt, så er det helt op til dig, hvilke retninger, du ønsker at gå i dit begyndende arbejdsliv.

  Hvis du læser jura, KAN du selvfølgelig blive advokat, men du SKAL ikke. Der er fx også folk med juridisk baggrund, som arbejder som fuldmægtige i det offentlige eller er blevet selvstændige erhvervsdrivende med virksomheder, der ikke beskæftiger sig med juridiske produkter som deres kerneopgave.

 • +

  Hvad hvis min uddannelse er meget bred?

  Nogle uddannelser beskæftiger sig med et fagfelt, som du kan bruge på en meget bred del af arbejdsmarkedet (fx uddannelser inden for kommunikation, filosofi, læring og lignende).

  Her skal du ikke tænke ”ud af boksen” og forestille dig nye veje. Du skal i stedet tænke ”ind i boksen” og definere et arbejdsmarked, som er relevant for din faglige og personlige profil.

  Når du føler, at du har ”uanede muligheder,” kan du miste overblikket og syn for, hvad der kan ligge af interessante muligheder i horisonten. Du skal gerne i en eller anden grad kunne ane dine muligheder og næste skridt, for at det bliver muligt at handle på disse.

 • +

  Hvilke spørgsmål kan hjælpe mig på vej?

  Udover ”hvad kan jeg blive?” kan du bl.a. spørge dig selv:

  • Hvad er jeg god til?
  • Hvad interesserer jeg mig for?
  • Hvad har jeg lyst til at arbejde med?

Hvad er andre blevet?

 • +

  Hvad kunne JEG godt tænke mig at blive?

  Der er ikke andre end dig selv, der kan eller bør svare på spørgsmålet: ”Hvad kan DU blive?”

  Hvis du søger råd og vejledning hos andre, bliver deres opgave i stedet at hjælpe dig til at nærme dig en afklaring af, hvilke jobmuligheder der findes, som du i første omgang kunne forestille dig at forfølge.

  Det kan derfor godt give mening at kigge og lytte til, hvad andre med en lignende faglig profil er lykkedes med og bruge dette som inspiration og øjenåbner i forhold til at komme nærmere dit eget svar på det bedre spørgsmål: ”Hvad kunne JEG godt tænke mig at blive?”

  Husk dog, at bare fordi mange andre med en given uddannelse er gået i en særlig retning, betyder det ikke, at du nødvendigvis skal gå i samme fodspor. Du må træde dine egne spor og skabe din egen vej ud på arbejdsmarkedet.

  Værktøjerne i artiklerne herunder kan forhåbentligt hjælpe dig til at finde nye mulige og måske endda ubetrådte veje.

  Hvad vil jeg?

 • +

  Hvad kan jeg bruge inspirationshistorier fra AAU til?

  På denne side finder du inspirationshistorier fra nuværende og tidligere studerende fra AAU – en side, der hele tiden udbygges med flere historier.

  Historierne handler om, hvordan du allerede i din studietid kan opsøge nye udfordringer og opnå kompetencer, der giver dig noget særligt med i rygsækken på din videre vej igennem både dit studieliv og kommende arbejdsliv.

  Historierne kan sorteres efter emne eller uddannelse. Find fx historier om det første job, frivilligt arbejde, netværk, studiejob, graduate-programmer og meget mere.

   

  Læs inspirationshistorierne

 • +

  Hvad kan jeg bruge alumneportrætter fra AAU til?

  På denne side finder du AAU’s alumneportrætter – en side, der hele tiden udbygges med flere portrætter.

  Her fortæller færdiguddannede kandidater om deres vej ud på arbejdsmarkedet, og hvordan de mener, at deres uddannelse fra AAU klædte dem på til arbejdsmarkedet.

   

  Læs alumneportrætterne

 • +

  Hvad kan jeg lære af dimittendundersøgelserne fra AAU?

  På denne side finder du AAU’s officielle dimittendundersøgelser.

  Alle studieretninger udarbejder dimittendundersøgelser. Det er ikke alle uddannelser, som evalueres hvert år, og hvis du læser på en ny uddannelse, kan du ikke finde en undersøgelse fra dit studie endnu.

  Vær opmærksom på, at undersøgelser med under 7 besvarelser ikke bliver offentliggjort.

  Dimittendundersøgelserne giver dig dybdegående indsigt i dit studie, fx:

  • Hvilke kompetencer, der er værdifulde for de færdiguddannede
  • Hvilke jobtitler, de har
  • Hvor de har fundet arbejde

   

  Læs dimittendundersøgelserne 

 • +

  Hvordan kan LinkedIns alumneværktøj hjælpe mig?

  På LinkedIn kan du få indsigt i, både hvor andre med din uddannelse arbejder, og hvad de arbejder med. Du kan også se deres karrierevej fra uddannelse og til det aktuelle job, som de har i dag.

  I alumneværktøjet kan du indtaste fx din uddannelsestitel og se top 15 over:

  • Hvor de arbejder
  • Hvad de arbejder med
  • Hvordan de er kommet derhen i deres karriere

   

  Dette værktøj er dynamisk og opdateres, når brugerne af LinkedIn opdaterer deres egne profiler. Men det afhænger så også af folks indtastninger, og at de ikke altid indtaster det, man ville forvente. Prøv derfor med lidt forskellige søgninger (også på flere sprog) for at få det fulde billede.
   

  Brug LinkedIns alumneværktøj

Virksomhedsdatabaser

 • +

  Hvordan kan jeg få indblik i virksomhederne?

  Ved at bruge virksomhedsdatabaser kan du udvide blikket på, hvor der findes interessante potentielle arbejdsgivere eller samarbejdspartnere til projektskrivning, projektorienterede forløb eller speciale.

  Virksomhedsdatabaserne kan også bruges til research af virksomheder i forhold til at finde relevante nøgletal på antal medarbejdere, omsætning mv. Det kan du bruge, når du kontakter virksomheder om samarbejde eller job.

  Alle virksomheder i Danmark er registreret med en branchekode. Når du kender én virksomhed, som du ved har relevans for din uddannelse, kan du slå denne virksomhed op og finde alle de andre virksomheder, som er registreret i samme branchekode. Man kan sortere på geografi og antal medarbejdere mv. Det kan du bruge til at finde samarbejdspartnere.

  Der findes mange virksomhedsdatabaser, men langt de fleste koster penge.

  • Proff.dk er gratis til et vist punkt
  • Bisnode Market har du adgang til via dit login på Aalborg Universitetsbibliotek og dit kommunale bibliotek. Bibliotekernes hjemmesider er bygget lidt forskelligt op, så det kan kræve lidt søgning og ”prøven sig frem”, før du finder det.

   

  Brug virksomhedsdatabasen Proff
   

  Brug Bisnode Marketprofile gennem Aalborg Bibliotekerne

Jobbanker

 • +

  Hvad kan jeg bruge værktøjer i jobbankerne til?

  En måde at blive klogere på, hvad du kan blive, er at søge i forskellige jobbanker.

  Du skal ikke kun at søge på din uddannelsestitel eller profession (fx ”Cand.Psych” eller ”Psykolog”) – søg også mere bredt ved at søge på de kompetencer eller emne- og problemfelter, du har viden om og interesse for (fx ”arbejdsmiljø”, ”trivsel”, ”konflikthåndtering”, ”coaching”).

  Det kan være en god inspiration for dig at se, hvilke typer af job, du kan få, og hvilke organisationer, der søger dine kompetencer.

  Desuden kan det at orientere dig i jobdatabaserne spore dig ind på, hvilket sprog arbejdsmarkedet p.t. bruger om dit fagområde og din kompetenceprofil. Den viden kan du bl.a. bruge til at optimere dine søgninger, og også til når du skal udfærdige cv, ansøgninger, profil på LinkedIn og i jobbanker osv.

  Der findes en række forskellige jobbanker. Nogle er mere generelle, mens andre fokuserer på særlige målgrupper (fx studerende) eller fagområder (fx it).

 • +

  Hvordan kan jeg bruge jobarkivet?

  Du kan også søge i gamle opslag fra jobarkiverne, hvis du ”bare” søger inspiration, og altså ikke aktive jobopslag, du kan søge.

  Bemærk, at det er ikke alle databaser, som tilbyder denne funktion. Et sted, hvor dette er muligt, er på Jobindex – derfor bruger vi det som eksempel herunder.

   

  Sådan gør du:

  1. Gå til jobindex.dk
  2. Vælg ”Flere søgemuligheder”
  3. Vælg ”Opslagsdato”
  4. Skift opslagsdato fra ”aktuelle” og til ”arkiv”
  5. Vælg datointerval for arkivsøgning
  6. Indsats søgeord og vælg ”Søg”

  Pro-tip: Find Jobindex' guide til at lave gode søgninger her

   

  Brug Jobindex’ jobarkiv

 • +

  Hvordan bruger jeg værktøjet til uopfordret ansøgning?

  Med en simpel søgning får du en liste med virksomheder, som igennem tiden har haft stillinger, der matcher din søgning.

  Dette værktøj minder på mange måder om jobarkivet. Forskellen er dog, at resultaterne bliver præsenteret med udgangspunkt i virksomhederne frem for de konkrete stillingsopslag.

  Når virksomheden tidligere har haft brug for den profil, som jobopslagene viser, så kunne det være, at de kunne bruge sådan en profil igen – fx i forbindelse med et studiejob, praktik eller specialesamarbejde.

  Værktøjet giver dig derfor en indgangsvinkel og dialogstarter i forhold til at kontakte virksomheden uopfordret.

   

  Brug Jobindex’ Værktøj til uopfordret ansøgning

Du interesserer dig måske også for...

Hvad, hvis jeg ikke ved, hvad jeg vil? Hvad brænder jeg for? Hvordan kommer jeg videre? Og hvordan når jeg mine mål?

Hvad vil jeg?

Hvad har studerende gjort under studiet for deres karriere? Hvilke erfaringer har andre studerende haft med at finde deres første job efter AAU?

inspirationshistorier

Hvad er det egentlig, jeg kan? Hvad er mine kompetencer? Og hvad er forskellen på mine faglige og personlige kompetencer?

hvad er mine kompetencer?