AAU Karriere

Hvad vil jeg?

Et spørgsmål, der formentlig har meldt sig for dig, er: ”Hvad vil jeg?”

Det er et vigtigt spørgsmål, og svaret skal være med til at rammesætte de valg, du træffer, og de forhåbninger du har til din fremtidige karrierevej.

Det er bare ikke altid, at du kan give et særligt entydigt svar på spørgsmålet. Og det er helt okay, hvis du ikke kan definere én interesse eller ét bestemt job, du kunne tænke dig. Idéen om en retning at gå i er nemlig nok til at begynde med. Og du har allerede taget mange skridt i en retning ved at have valgt at gå på universitetet.

Hvad hvis jeg ikke ved, hvad jeg vil?

 • +

  Skal jeg starte forfra, hvis jeg vælger forkert?

  Det, du gerne vil, bør definere, hvad du stræber efter at kunne gøre. Det skal være din rettesnor i dine valg. Ønsker og interesser ændrer sig ofte. Derfor er det ikke sikkert, dine ønsker nu er de samme som for 2 år siden. Det sker ofte, når du opbygger erfaring og afprøver nogle forskellige ting.

  Måske fortryder du en retning, du er gået i – fx at have valgt et bestemt valgfag eller en linje på dit studie, du alligevel ikke synes, giver så meget mening for dig. Det er træls, hvis det ikke er spændende, for din studietid skal helst være interessant og givende. Men det betyder ikke, at du bliver nødt til at gentænke hele din retning for, hvad du godt kunne tænke dig.

  Du er måske bange for de langsigtede konsekvenser af dine valg. Det kan gøre det ekstra svært, når du skal træffe valg både i forhold til studie, praktik, studiejob og alt muligt andet.

 • +

  Hvad skal jeg huske, når jeg træffer karriererelaterede valg?

  Du skal huske 4 ting:​

  1. Du bliver klogere af alt du gør!
   Selvfølgelig kan der træffes valg, der er ”endegyldige” i den forstand, at du ikke kan vælge dem om, men det betyder ikke, at du ikke er blevet klogere af valget til næste gang, du skal vælge.
    
  2. Tit betyder det faktisk ikke så meget!
   Ofte har valg af valgfag eller omkring praktik i Danmark kontra udlandet ikke den helt store konsekvens.
    
  3. Hvad der er det ”rigtige” kommer an på situationen!
   Selvfølgelig kan der være sammenhænge, hvor det ene eller andet vil vægte højere, men det er helt baseret på det enkelte tilfælde. Der kan ikke siges noget generelt om, hvilke valg, der er bedst.
    
  4. Så stol på dig selv, din mavefornemmelse og din research af omstændighederne - fx ved at tale med nogen, der laver noget, du godt kunne tænke dig at lave.
 • +

  Hvordan når jeg mit mål?

  Én ting er helt sikker, og det er, at der ikke er nogen, der kan forudsige de præcise langsigtede konsekvenser ved et valg. Du (og vi) kan gisne om det, men i sidste ende findes der ikke sikre veje fra fx et bestemt studie til et bestemt job.

  Du skal så meget som muligt opsøge de muligheder, du har, for at øge sandsynligheden for, at du kommer til at lave det, det, du gerne vil.

  Virkningen af de ting, du gør, er ikke sikker, men nogle ting er dog alligevel sikre, fx:

  • Du møder ikke en virksomhed på karrieremessen, hvis du ikke er med på messen
  • Du får ikke et opslået job, hvis du ikke søger det

  Find ud af, hvor du bedst muligt kan opsøge mulighederne – og prioriter din tid og dine kræfter.

  Lad være med at opsøge så mange muligheder, at afkastet af dine aktiviteter ikke står mål med den anstrengelse eller det pres, du måtte føle over ”at skulle gøre noget”. Hvis du når til det punkt, så book en vejledningssamtale med os, og så hjælper vi dig med at prioritere.

Du interesserer dig måske også for...

Hvad bliver jeg - eller nærmere: Hvad kan jeg blive med min uddannelse? Hvad er andre blevet? Hvad hvis min uddannelse er smal eller bred? hvad kan jeg blive?

Hvad er det egentlig, jeg kan? Hvad er mine kompetencer? Og hvad er forskellen på mine faglige og personlige kompetencer?

hvad er mine kompetencer?

Hvilke kompetencer giver problembaseret læring mig? Og hvordan er det en fordel, at jeg har studeret på AAU?

pbl er en kompetence