AAU Karriere

Cv

Cv’et er en oversigt over dine relevante erfaringer, kompetencer, meritter og din generelle faglighed. En stor del af at skrive et godt cv er derfor at begrænse sig. For et cv skal på én gang give overblik og tilstrækkelig med viden til læseren.

Det betyder, at du til hver situation, du skal bruge cv’et, skal overveje, hvad der skal med og ikke med – og hvordan du bedst muligt formidler dit budskab.

Dit cv er vigtigere end du måske tror – langt de fleste arbejdsgivere skimmer nemlig dit cv igennem som det første for at se om du matcher behovet – og i mange tilfælde læser de kun din ansøgning, hvis du matcher.

Lige præcis derfor er det en god idé at sikre dig, at dit cv er relevant, målrettet og nemt at overskue for den, du sender det til!

Se vores cv-guide

CV’ET – MÅLRET DET TIL DIN MODTAGER HVER GANG

 • +

  Hvad skal der være i et cv?

  I tilfælde af, at du er her for at få de hurtige facts, får du her en lyngennemgang af, hvad et cv bør indeholde

  • En overskrift, der tydeligt viser, at det er et cv
  • Underoverskrifter, der tydeligt viser, hvad du er ved at give en oversigt over; fx ”Uddannelse” og ”Erhvervserfaring”
  • En tydelig angivelse af, hvornår de forskellige aktiviteter på cv’et har fundet sted.
  • Husk, at det nyeste skal komme først.
  • Kontaktinformationer – inkl. LinkedIn
  • Profiltekst eller resumé
  • Oversigt over relevant uddannelse
  • Oversigt over relevant erhvervserfaring
  • Oversigt over evt. relevant frivilligt arbejde
  • Sprogkundskaber
  • It-kundskaber
  • Henvisning til, hvis du kan give referencer, hvis det bliver aktuelt (inkludér dem ikke i selve cv’et)
 • +

  Hvad kan et cv også indeholde?

  Et cv kan også indeholde:

  • Et foto
  • En tekst, der beskriver noget mere ”personligt”, fx fritidsinteresser – men tænk over, hvad formålet med at skrive det er. Det kan fx være, at der bliver nævnt noget om sociale arrangementer eller omgangstonen på arbejdspladsen, der kan være svært at vise i et teknisk tungt og faktuelt cv. Her kan det være en idé at krydre med noget ”personligt”.
  • Oversigt over akademiske publikationer
  • Andet, der kan være relevant for modtageren at vide
  • Det er op til dig, om du vil sætte karakterer på dit cv
 • +

  Hvordan skal formen være?

  • Et layout, der passer til dig og din faglighed. Er du grafiker, er det selvfølgelig en mulighed for at vise din faglighed i stedet for at fortælle om den.
  • Til et ”traditionelt” cv anbefales en længde på 1 til 2 sider. One-pagere kan være en god idé, men mest som en form for ”visitkort” til fx messer eller andre netværkssammenhænge.
  • Kommunikér så simpelt som muligt, uden at budskabet i din kommunikation går tabt.
  • Tænk hele tiden på, hvordan det bedste overblik gives, både det tidsmæssige og indholdsmæssige overblik.
  • Sørg for at trække læserens opmærksomhed derhen, du gerne vil have den. Brug fed, kursiv, eller understregninger som værktøjer til at fange blikket – fx ord, du ved hjælp af din viden om virksomheden og et evt. jobopslag, anser som nøgleord.
  • Sørg for, at det vigtigste kommer først. Hvis du skal i projektorienteret forløb, er det sandsynligvis som et led i din uddannelse, hvorfor det giver mening, at din uddannelse står før erhvervserfaring, mens det modsatte giver mening, hvis du har relevant erhvervserfaring i forhold til et job, du søger.

  Når alt dette er sagt, er der ikke nogen fast formel for et godt cv. Fx er det muligt, at LinkedIn kan bruges som en form for cv i din søgning, eller måske kan du lave en videopræsentation af dig selv. Det vigtigste budskab er, at du skal huske at tænke over ovenstående elementer og så lave det rigtige ”cv” til den rigtige situation.

 • +

  Hvordan skal profilteksten være?

  Profilteksten er en vejledning til læseren.

  Dit cv bør indeholde en profiltekst eller en form for resumé, der fungerer som en indledning. Profilteksten skal være kort og præcis - omkring 5 linjer. Tekstens formål er at sammenfatte dine erfaringer og kompetencer, så din samlede profil står tydeligere frem for læseren.

  Profilteksten er vigtig, fordi læseren vil læse den øverste halvdel af forsiden af dit cv mest grundigt og dernæst skimme resten (i hvert fald i første omgang). Så du hjælper læseren ved at målrette teksten, så de ikke skal lede efter, hvorfor du er et match til jobbet.
   

  Målret profilteksten

  Derfor skal teksten også revideres for hver gang, du sender dit cv til nogen – men den behøver ikke nødvendigvis laves helt om. Forhold dig til, hvad der bør ændres i teksten, for at den passer så godt som muligt til det, der efterspørges i den stilling, du søger. Her er research igen fundamentet, du skal bygge det hele på.
   

  Vis hvordan dine erfaringer er relevante

  Hvis du har erfaringer, der peger i forskellige retninger (fx én, der peger i retning af noget kommunikation; én, der peger på noget butikserfaring og en kandidat i folkesundhedsvidenskab – med en professionsbachelor som sygeplejerske), er det nødvendigt at hjælpe læseren med at se den røde tråd i din profil.

  Det hele kan være relevant, men det kræver en oversættelse fra enkelte nedslag til en samlet fortælling. Hvis der er en af de erfaringer, som du har problemer med at få integreret i fortællingen, kan det være, at det er bedre at udelade denne og revidere indholdet i cv’et. 

 • +

  Hvordan skiller jeg mig ud?

  Det kan være værdifuldt at inkludere noget, der ikke ligger til højrebenet, for det kan både nuancere din profil og vise noget om dig som medarbejder. Nuanceringen består i, at du kan perspektivere til noget, der ligger uden for ”den lige vej”. Måske har du læst et par semestre på et studie, der er væsentlig anderledes end dit nuværende – og måske kan det være en nuancering af, hvorfor du valgte at skifte til netop dét studie, du er i gang med eller lige har færdiggjort.

  Du kan vise noget om dig selv ved at inkludere nogle erfaringer, der ikke som sådan er en del af din faglighed, men som viser noget andet. Fx kan det være, at du gerne vil vise, at du har arbejdet uafbrudt, fra du var 15 år til nu, men at det har været i forskellige fritidsjobs, der ikke nødvendigvis passer i din ”profilfortælling”, eller at du altid har hjulpet til på din fars gård, når der skulle høstes. Begge fortællinger siger noget om, at du er arbejdsom, opsøgende, hjælpsom, ikke har noget imod at trække overalls på, når det gælder, eller noget helt femte. Nogle gange er det bedre at vise en vilje til at arbejde, end at fortælle om viljen til at arbejde – og det kan du gøre ved at tage det med i dit cv.

  Der findes ikke håndfaste regler for, hvilke erfaringer, der skal tages med på et cv, så det er op til dig. Det vigtigste er, at det vigtigste kommer med.

 • +

  Hvor kan jeg finde skabeloner og se eksempler?

  Lav nemt et flot cv og ansøgning med Jofibo

  Som AAU-studerende har du adgang til Jofibo, som er et simpelt og brugervenligt værktøj, der gør det nemt at opsætte cv og ansøgning i et overskueligt og flot design.

  Med værktøjet kan du fokusere på indholdet af din ansøgning og cv frem for design og grafisk opsætning. Alle AAU Karrieres gode råd om cv og ansøgninger nemlig er bygget ind i guiden i værktøjet.

  På Jofibo er der forskellige skabeloner, som du kan vælge imellem. Du kan ikke redigere i skabelonerne, da det netop er en del af konceptet, at det er enkelt og nemt, og at du med få klik og en smule tekst kan lave flot cv og ansøgning.

  Du kan:

  • Downloade det i pdf og uploade eller sende det hvor du vil.
  • Dele dit cv med et link direkte fra platformen, som du kan indsætte på din profil på fx LinkedIn og lignende platforme

  Du kan bruge Jofibo så længe du har en aktiv AAU-email - altså under hele din studietid samt 3 måneder efter dimission.

  Lav cv og ansøgning med Jofibo her

   

  flere Eksempler og skabeloner

  Find bl.a. eksempler og skabeloner her:

Du interesserer dig måske også for...

Hvad er vigtigt at huske, når jeg skriver en ansøgning? Hvordan sikrer jeg, at sproget er fængende, og at den har en god struktur?

ansøgning

Eksempler

Hvor kan jeg finde konkrete eksempler, der håndgribeligt viser, hvordan jeg kan afkode jobopslag og skrive målrettet cv og ansøgning?

Eksempler

Hvordan kommer jeg godt i gang med min jobsøgning? Hvor skal jeg researche? Og hvordan kan jeg bruge min research?

research