AAU Karriere

Lidt om jobsøgning

En jobsøgningsproces er meget individuel, og derfor er det svært at sige præcis, hvad du bør gøre i forbindelse med din jobsøgning. Der findes ikke en størrelse, der passer alle, eller en trin-for-trin-guide, men vi kan give dig nogle gode råd til, hvordan du kommer godt i gang.

Rådene er baseret på, hvad vi har set virke, og derfor er der en god chance for, at du også vil opleve, at de virker for dig.

Godt at vide om jobsøgning

 • +

  Hvordan kommer jeg i gang og bliver en succes?

  Jobsøgning er en læreproces – ikke en succes eller en fiasko.

  Igennem processen bliver du bedre til at:

  • Formidle din faglighed
  • Forstå arbejdsmarkedet
  • Se mulighederne, der enten er derude, eller som du kan skabe selv

  Du kan selv være med til at skabe situationer, der kan øge din chance for at støde på fx den rigtige person på det rigtige tidspunkt – måske bliver det dét, der er afgørende for din egen proces.

  Det kan også være, at du skal sende én ansøgning, og at du på den måde får lige netop det job, du håbede på.

  Klog på karriere guider dig igennem en proces, der forhåbentlig inspirerer dig til, hvordan du kan gribe din jobsøgningsproces bedst muligt an.

   

  Bliv klog på karriere

 • +

  Hvor kan jeg finde inspiration?

  Hvad vil du gerne arbejde med, og hvor vil du gerne gøre det?

  Inspiration er vigtig for, at du kan indskrænke dit felt af potentielle arbejdspladser lidt. Du indskrænkede allerede de utallige jobmuligheder lidt, da valgte dit studie. Nu kan du gøre det endnu mere ved at se, hvad andre, der har din uddannelse, laver.

  Hvis du har øje på et bestemt job og er i tvivl om, hvordan du forbedrer dine muligheder for at kunne få dét job, er AAU Karriere her for dig. Find hjælpen her på siden eller fx igennem karrierearrangementer eller en karrierevejledningssamtale.

   

  Undersøg hvad du kan blive

 • +

  Hvordan får jeg drømmejobbet?

  Søg bredt, så du ikke afskærer dig fra mulighederne, og grib de chancer, der opstår – eller som du selv skaber.

  Det første job behøver ikke altid at være drømmejobbet. Du skal starte et sted, og via første job bliver du mere bevidst om, hvad du er god til, og hvor du skal lægge din energi og dit fokus, så næste jobsøgning måske bliver endnu mere målrettet. Det kan også være, at dit første job er dit sidste job. Hvem ved?

  Husk, at du har andre muligheder for at søge job end ved at svare på et jobopslag. Du kan også være den, der tager initiativet og søger uopfordret. Det kræver research og nogle gange lidt mod, men så er du højst sandsynligt den eneste ansøger. Og hvis der ikke lige er et job at hente, er der helt sikkert noget viden, der kan hjælpe dig i din videre søgen.

  Vær ikke bange for at spørge folk om deres uddannelse eller arbejde. Kontakten kan godt være vellykket, selvom du ikke får et job ud af det. En god dialog og inspiration har kæmpestor værdi, når du skal til at finde rundt i alle mulige begreber, som bruges på arbejdsmarkedet, som måske ikke altid giver så meget mening, hvis du ikke har talt ”arbejdsmarkedssprog” før.

   

  Læs om uopfordret jobsøgning

 • +

  Kan jeg skyde genvej til jobbet?

  Mange nyuddannede satser på et job som fastansat på fuldtid fra første dag efter dimissionen, men det er helt almindeligt, at vejen til den første fastansættelse går gennem andre ansættelsesformer som fx vikariater, løntilskud eller deltidsansættelser.

  Det er ikke sikkert, at du bliver ansat efter fx en virksomhedspraktik, men det sker ofte. Derfor skal du se det som en vej ind i virksomheden og en måde både at vise og styrke din faglighed på. Og uanset hvad får du noget god erfaring og netværk ud af det.

   

  Læs om ansættelsesformer 

 • +

  Hvordan kan jeg udvide og bruge mit netværk?

  Det er vigtigt at have et godt netværk, når man søger job, siger folk.

  Men hvordan skaber man et netværk? Du har allerede et netværk, der består fx af folk fra dit studie, studiejob, frivilligt arbejde og fritidsinteresser, men du kan med fordel arbejde på at udvide dit netværk under studiet.

  Deltag så vidt muligt i alt, der lugter lidt af en spændende karrieremulighed, fx karrierearrangementer, Karrieremessen, virksomhedsbesøg osv.

  Skab forbindelse med andre deltagere og virksomhedsrepræsentanter fx på LinkedIn. Det kan vise sig at blive en fordel senere.

  Dit personlige netværk skal du også bruge. Måske hører du om en jobåbning fra din onkels kammerat, som du talte med til en familiefest. Man ved aldrig, hvor tilfældigheder opstår, så prøv at opsøge så mange tilfældigheder som muligt. Så er der stor sandsynlighed for, at et eller andet sker. Og du kan jo være mere eller mindre strategisk i, hvad og hvor du opsøger tilfældighederne, der kan blive til muligheder.

   

  Læs om netværk

 • +

  Hvordan kan ansøgningsprocessen se ud?

  Jobsøgningsprocessen er individuel. Du kan derfor ikke sammenligne din jobsøgning med andres – i hvert fald ikke direkte. For det kan være små ting, der er med til at gøre udfaldet i, hvad du ender med at arbejde med, når du finder dit job.

  Forskellige processer og karriereveje kan ende med at føre det samme sted hen, og veje, der ligner hinanden kan føre vidt forskellige steder hen.

   

  Her er et par eksempler på, hvordan en jobsøgningsproces kan se ud:

  Den ”lige” vej:

  1. Du ser et spændende jobopslag
  2. Du researcher grundigt
  3. Du skriver ansøgning og cv
  4. Du bliver kaldt til samtale
  5. Du bliver ansat
    

  Den uopfordrede vej:

  1. Du er interesseret i et emne eller arbejdsområde
  2. Du finder frem til virksomheder, der arbejder med emnet eller området
  3. Du ser, at de ikke har et jobopslag lige nu
  4. Du sætter dig ind i virksomhedens arbejde, økonomi, og hvordan du kan tilføre den værdi
  5. Du ringer til en relevant medarbejder med nogle gode spørgsmål, du har forberedt
  6. Du skriver et cv med udgangspunkt i din nye viden og sender det i en kort mail, hvor du fortæller om dine idéer
  7. Du sender dit materiale til kontaktpersonen
  8. I mødes og bliver enige om, at der er potentiale
  9. I forhandler jer frem til en måde at samarbejde på (projektansættelse, virksomhedspraktik, deltidsstilling eller fast ansættelse)

  Begge eksempler er helt ”almindelige” eksempler på, hvordan et forløb op til at få et job kan være.

  Det kan være, at du skal gentage dele af processerne i din søgning; eller det kan være, at du kender én, der kender én, der kan hjælpe dig med at ”skyde genvej”. Der er uendeligt mange muligheder. Så det er din opgave at finde ud af, hvad det er rigtigt at gøre på et bestemt tidspunkt.

  Der er dele, der går igen i de forskellige eksempler, du støder på.

   

  En god ”jobsøgningsstartpakke” kunne fx bestå af:

  Der er mange kombinationsmuligheder, så brows lidt rundt her på siden og pluk i det, der passer til dig og din situation.

 • +

  Hvor kan jeg få hjælp?

  Du har heldigvis masser muligheder for at få hjælp:

Jobsøgning for dig med en funktionsnedsættelse

 • +

  Skal jeg fortælle om min funktionsnedsættelse?

  Studerende og nyuddannede spørger os tit, om de skal skrive i deres jobansøgning, at de har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, fx er ordblind, har angst, tourettes, eller er kørestolsbruger.

  • Jobansøgningen: Vi anbefaler ikke, at du skriver det i din ansøgning
    
  • Jobsamtalen: Vi anbefaler, at du italesætter det til samtalen, hvis:
   • Du mener, at det har betydning for jobbet
   • Din funktionsnedsættelse kan skabe et forstyrrende eller negativt fokus i samtalen
 • +

  Hvilke muligheder har jeg for at få hjælp?

  Jobcentret kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er den rette støtte for dig, så du kan udføre arbejdsopgaver og være en del af arbejdspladsen.

  Du kan både få:

  • Hjælpemidler
  • Personlig assistance
  • Mentor
  • Løntilskud for nyuddannede
  • Fortrinsadgang

  Læs om de forskellige kompenserende ordninger

  Husk: det handler om, at du skal vise dine styrker for en arbejdsgiver. Tænk derfor især på mulighederne og spørg i den forbindelse dig selv, i hvilket omfang du kan klare dit arbejde tilfredsstillende. 

  Hvis du fx er ordblind, er du klar over, at du kan have udfordringer med at stave, og får du et job inden for markedsføring, hvor du skal udarbejde diverse materiale, kan du blive udfordret, hvis du ikke er åben om dit handicap og kan få den rette hjælp.

  Nogle gange skal arbejdsgiver guides i at få den rette hjælp, og I kan sammen finde løsninger, hvorved du kan løse dine arbejdsopgaver.

   

  Hvem skal jeg kontakte?

  AAU Karriere kan hjælpe dig gerne med kompetenceafklaring, cv-tjek osv., men hvis du har spørgsmål forskellige ordninger, kan du kontakte jobcentret eller Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der står klar til at svare dine spørgsmål og hjælpe dig videre.

Du interesserer dig måske også for...

Hvad er vigtigt at huske, når jeg skriver en ansøgning? Hvordan sikrer jeg, at sproget er fængende, og at den har en god struktur?

ansøgning

Hvordan sikrer jeg mig, at mit cv har det rette indhold og den rette struktur, så det fanger modtageren?

cv

Eksempler

Hvor kan jeg finde konkrete eksempler, der håndgribeligt viser, hvordan jeg kan afkode jobopslag og skrive målrettet cv og ansøgning?

Eksempler