AAU Karriere

Det gode spørgsmål

Hvis du kan stille gode spørgsmål, får du bedre svar, og det viser noget om dig og din evne til at analysere og sætte din faglighed i spil.

Det kan være langt mere kraftfuldt end en elevatortale eller et pitch, for det gode spørgsmål indeholder det, et godt pitch også gør: Det viser en faglig forståelse og relaterer sig til modtagerens interesse- eller vidensfelt. Men det indeholder mere end et pitch, fordi det inviterer til dialog og dermed en naturlig lejlighed til, at både du og den anden part lærer noget og kan bringe jeres viden og kunnen på bordet.

Gode spørgsmål er derfor gode at have på hånden – både hvis du skal stille dem til virksomhedsrepræsentanter, dine undervisere eller til dig selv.

Hvordan stiller jeg gode spørgsmål?

 • +

  Hvad kendetegner et godt spørgsmål?

  Her er nogle forslag til, hvad et godt spørgsmål kan være. Det er ikke en facitliste, men måske kan listen inspirere dig til at stille bedre spørgsmål.

  Det gode spørgsmål…

  • udspringer gerne af en reel undring
  • er præcist
  • er relevant
  • inviterer til refleksion
  • skal være interessant for modtageren
  • stiller modtageren i et godt lys som dén, der har svaret – uden at udstille din egen ”uvidenhed”
  • kan måske ikke besvares, men kan lede til et bedre modspørgsmål
  • har ikke et åbenlyst svar

  Du kan også have et formål med spørgsmålet, som ligger uden for selve spørgsmålets indhold. Fx at starte en dialog med én, du gerne vil i dialog med. Du kan også holde dialogen i gang med et godt spørgsmål.

 • +

  Hvordan kan jeg bruge gode spørgsmål?

  Det er guld værd at kunne stille gode spørgsmål, uanset hvilken situation du står i – fx på studiet, når du søger en stilling, eller når du møder nye mennesker.

   

  På studiet

  Når du skriver projekt og laver problemformulering, er gode spørgsmål ofte udgangspunktet. Det at blive klogere handler ofte om at undre sig, stille spørgsmål og forsøge at finde et svar.

   

  I jobsøgning

  Når du fx er på karrieremesse, søger uopfordret job eller vil ringe og spørge til en stilling, er gode spørgsmål også afgørende.

  Du skal vise dine kompetencer, når du taler med fx en potentiel arbejdsgiver eller projektsamarbejdspartner. Vis derfor din indsigt i virksomhedens fagområde og situation i de spørgsmål, du stiller. Den uudtalte viden, der er grundlaget for et godt spørgsmål, viser din faglige kunnen.

   

  Når du møder nye mennesker

  Til familiefesten, ved kaffemaskinen på studiejobbet eller på et karrierearrangement kan du møde nye mennesker eller bare nogle, du ikke kender så godt. Uanset hvad, er et godt spørgsmål ofte en god start på at lære folk at kende.

   

  Læs om netværk

 • +

  Hvordan kommer jeg i gang med at stille gode spørgsmål?

  Research er det bedste grundlag for et godt spørgsmål – som med så meget andet.

  Så inden du går i gang, er det en god idé at få så meget viden som muligt om dén eller dét, du vil stille spørgsmål til. Du bliver tit nysgerrig på mere, når du ved bare en lille smule, og så kommer spørgsmålene måske af sig selv.

   

  Læs om research

 • +

  Hvordan kan jeg selv blive god til at svare på spørgsmål?

  Skab refleksion og idéer hos dig selv ved at stille dig selv spørgsmål.

  Du bliver bedre til at svare på spørgsmål, når du kan stille bedre spørgsmål til dig selv. Så kom i gang og start en samtale med dig selv.

  Find inspiration til spørgsmål til dig selv

Du interesserer dig måske også for...

Hvordan kommer jeg godt i gang med min jobsøgning? Hvor skal jeg researche? Og hvordan kan jeg bruge min research?

research

Hvordan netværker man? Har jeg et netværk? Er det stort nok? Hvordan udvider jeg det? Og hvordan kan jeg bruge mit netværk?

Netværk

Hvorfor skal jeg tage på karrieremesse? Hvordan forbereder jeg mig, hvad skal jeg tale med dem om, og hvordan følger jeg op bagefter?

Karrieremesser