AAU Karriere

Alle nyheder

Godt samarbejde i gruppen – but how?

Godt samarbejde i gruppen – but how?

Hvad er en god gruppe? Og hvordan kan du være en del af den? Det er ikke altid let at arbejde sammen om at løse en opgave. Måden, I arbejder på, kan være meget forskellige, og det kan være svært at tackle. Men det kan også være noget af det mest givtige – både fagligt og personligt – når et gruppesamarbejde fungerer.

Lagt online: 08.10.2020

Sæt spot på dig selv

Den perfekte gruppe findes ikke. I hvert fald ikke på papiret. Det er et spørgsmål om netop dynamikker. Enhver person i en gruppe påvirker de andre personer til at agere og reagere på forskellige måder. Derfor er det allervigtigste i begyndelsen af et godt gruppearbejde, at du er opmærksom på, hvordan du selv agerer.

Helt generelt kan man sige, at dit udgangspunkt for at tænke og tro om andre er dit og kun dit. Derfor skal du forholde dig til, hvad dit udgangspunkt er. Vær opmærksom på, hvad du udstråler, og ikke mindst hvad du oplever, andre udstråler.

 

Sæt altid den andens ord i så godt et lys som muligt

En god tommelfingerregel er, at hvis du udelukkende møder trælse mennesker på din vej, er der sandsynlighed for, at det er dig, der er træls – forstået på den måde, at du kan arbejde med din opfattelse af, hvad andre menneskers budskab egentlig er.

Der er faktisk også en anden god tommelfingerregel fra argumentationsteorien, som lyder: ”Sæt altid den andens ord i så godt et lys som muligt”. Og det er jo egentlig en ret fin måde at indlede et samarbejde på. Samarbejde handler derfor ikke om, hvordan man ”er”, men hvordan man gør i relation til de andre medlemmer af gruppen og forholder sig til sig selv i den relation – det er den del af samarbejdet, der er dynamisk, og hvor den enkelte finder sin rolle i gruppen.

Princippet gælder i mange sammenhænge: Til håndbold, hvor der ikke kan spille to 2 i den samme position; eller på dit fritidsarbejde, hvor du sikkert også har fundet ind i en arbejdsrolle.

 

”Vi er så forskellige…”

Det kan være en kæmpe fordel at være forskellige, fordi der måske er nogen, der foretrækker én type opgave, mens andre foretrækker en anden type opgave – og så komplementerer I jo hinanden rigtig fint.

Det modsatte kan også være tilfældet. Hvis I går forskelligt til opgaver, kan I være uenige om, hvordan en arbejdsproces bør være. Og hvis I er alt for enige, kan det ende i, at I enten er ekstremt grundige, eller at I ser ekstremt mange kattevideoer på YouTube.

Hvis I har mange af de samme præferencer i forhold til, hvilke opgaver I gerne vil påtage jer; så er der mulighed for at udfordre dig selv ved at arbejde med noget, du måske ikke tidligere har været tvunget til, fordi andre har foretrukket netop dén opgave.

 

Nogle gange er kemien der bare ikke

Der er ting, der er svære at arbejde med. Fx kan der være dårlig kemi mellem nogen. Det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke er muligt at arbejde sammen. Her er det en mulighed at fokusere på den opgave, man skal løse sammen – om det så er at vinde en håndboldkamp eller skrive et godt projekt.

Og ellers er der herunder nogle værktøjer, der kan være med til at gøre samarbejdet lettere – og som generelt kan være gode at se på, uanset kemien i gruppen. Bare for en god ordens skyld.

 

3 tips til et godt gruppearbejde

 1. Lav en gruppegrundlov
  Aftal og håndhæv, hvad I bliver enige om, fx mødetider, mødemåde, forventninger til det faglige mål, processen og fordeling af ansvar.
  Aftal, hvordan I kommunikerer, både mediet og måden. Fx kan I aftale, at I skal kunne give hinanden konstruktiv kritik – det vigtige er bare, at I samtidig definerer, hvad konstruktiv kritik er, og at I tænker over, hvordan og hvornår den bliver givet. Og husk også konstruktiv ros, når der er grund til det!
  Og skriv gerne noget med kage ind. Det er altid dejligt.
   
 2. Øv dig i at være et godt gruppemedlem
  Vær opmærksom på dine egne særheder og måde at agere på. Hvordan reagerer de andre på din måde at være på? Hvordan reagerer du på deres – og hvorfor? Hvordan vil du helst have, de andre er over for dig? Hvordan kan du være sådan?
   
 3. Personlighedsprofiler kan hjælpe dig til at forstå dig selv
  Der findes mange værktøjer til at lave personprofiler, der kan hjælpe dig og din gruppe ved at være med til at pege på nogle af jeres personlige egenskaber eller adfærdsmønstre. Din profil er ikke en ”sandhed”, men mere et udgangspunkt for at tale om ting, der ellers kan være abstrakte. Den giver dig nogle ord, du kan bruge til at beskrive dig selv.
  Hvis I alle i gruppen tager den samme personlighedsprofil, har I et godt udgangspunkt til at tale om jeres samarbejde – endda i et fælles sprog, som profilen har givet jer.

 

Gruppearbejdet giver dig vigtige kompetencer

Der ligger rigtig meget karrierelæring i at øve sig i samarbejde og at være opmærksom på de uudtalte og udtalte sociale koder, der ligger indlejret i et samarbejde – uanset om samarbejdet falder naturligt eller er svært at få til at fungere.

Hver gang du samarbejder med andre, lærer du noget. Nogle gange bliver det en bragende succes, og andre gange kan det føles som en fiasko – men måske er det faktisk de knap så vellykkede samarbejder, du kan få mest ud af; Hvorfor gik det galt? Kunne du have gjort noget anderledes? Hvad vil du gøre en anden gang?

Det, du lærer, bliver især værdifuldt, når du skal bringe det i spil på arbejdsmarkedet – fx når du skal i praktik eller skal starte i dit første job.

Læs flere nyheder

Se listen