AAU logo

AAU Karriere

Job i udlandet

 

Et job i udlandet er en rigtig spændende mulighed. Du får chancen for at opleve et andet land, og samtidig gør du dig nyttige erfaringer, som du kan bruge i din videre karriere. Som nyslået kandidat fra AAU er jobmulighederne mange, og jagtmarkerne er naturligvis endnu større, hvis du udvider din jobsøgning til udlandet. 
 

Job i Norge

Ledigheden i Norge er blandt de laveste i Europa, og der er decideret mangel på akademisk arbejdskraft inden for fx undervisning, On- og Offshoreindustrien samt byggeri og anlæg.

Du kan bl.a. se stillingsopslag for job i Norge på følgende hjemmesider:

Vi anbefaler, at du skriver ansøgningen på dansk, hvis stillingsopslaget er på norsk, og at du skriver den på engelsk, hvis stillingsopslaget er på engelsk.

Hvis du tager til Norge for at søge job eller deltage i jobsamtale har du mulighed for at få dine dagpenge med, ligesom du har i de fleste andre europæiske lande.

Når du har fået job i Norge, er der nogle ting, som skal være på plads, før du tiltræder stillingen:

  • Du skal have godkendt din uddannelse. Stort set alle danske uddannelser er kompatible med de norske.
  • Du skal registrere dig, så du kan betale norsk skat
  • Du skal have norsk personnummer

Hvis du har brug for hjælp til det, kan du kontakte NAV eller Eures.

En del norske virksomheder er behjælpelige med at finde bolig i Norge, når de ansætter en dansker.
 

Job i Sverige

Hvis du flytter til Sverige for at søge job, kan du få dine dagpenge med i 3 måneder. Det kan du få med attest PDU2, som du får af din a-kasse.

Du behøver som dansk statsborger ikke søge arbejdstilladelse i Sverige.

Hvis du bor i Danmark og arbejder i Sverige, er der flere ting, du skal være opmærksom på - det kan du få overblik over i Pendlerguiden.

Læs meget mere på oresunddirekt.dk
 

Job i EU

En anden spændende mulighed, hvis du kunne tænke dig at indlede din karriere i udlandet, er ansættelse ved en af EU’s institutioner. EU ansætter både nyuddannede i ordinære job og giver studerende mulighed for praktikophold. Du kan læse mere om mulighederne på EU Careers.

For at få job i EU skal du tage EU's adgangsprøve. Udenrigsministeriet tilbyder dig forberedende kurser før din prøve.
 

Dagpenge mens du søger job i udlandet

Hvis du er medlem af en A-kasse og berettiget til dagpenge, har du mulighed for at opholde dig i et andet EØS-land (EØS dækker næsten alle europæiske lande) og få dagpenge i op til 3 måneder – svarende til det beløb, du ville have fået udbetalt i Danmark. Kontakt A-kassen ca. 1 måned inden, du påtænker at rejse, så du når at få papirerne på plads, inden du skal afsted. Ordningen giver dig mulighed for at være til stede i det pågældende land, hvilket letter jobsøgningen.

Hvis du søger job fra Danmark og skal til samtale i udlandet, må du rejse ud i op til 5 dage, uden at det går ud over din ret til dagpenge. Du skal huske at kontakte jobcentret og A-kassen, inden du rejser til udlandet.
 

Udstationering

Du kan også vælge at søge job i en dansk virksomhed, der giver mulighed for udstationering i udlandet. Det er en god idé at kombinere din søgning på opslåede stillinger med uopfordret jobsøgning. Hvis du vil researche på danske virksomheder med internationale forbindelser, kan du ofte få hjælp på bibliotekets erhvervsservice. Her vil der mange steder være adgang til databaser med virksomhedsoplysninger, som enten er svære eller dyre at skaffe selv.
 

Økonomisk støtte

Har du søgt dit første job i et EU-land og er blevet kaldt til jobsamtale, kan du få tilskud til rejsen. Hvis du også er så heldig at få jobbet, kan du også få tilskud til flytningen til det pågældende land.

Læs mere om ordningen hos European Commission.

Mere om job i udlandet

Hvis du drømmer om et job i udlandet, kan du finde stillingsopslag samt information om de regler, du skal være opmærksom på, her: