AAU logo

AAU Karriere

Projektorienterede forløb (9. semesters praktik)


Det har betydning for din fremtidige karriere, hvis du kan skrive på dit cv, at du har samarbejdet med en virksomhed, fx ved at have været et semester i en virksomhed. Ca. 20 % får job i selvsamme virksomhed, som de har samarbejdet med!

I et projektorienteret forløb (også kendt som 9. semesters praktik) er du fysisk til stede i virksomheden. Du arbejder sammen med virksomhedens ansatte og har egne opgaver, som tager udgangspunkt i din uddannelse og dit semesterprojekt. Forløbet varer typisk 3-5 måneder.
 

i Danmark

Alt efter hvilket studie, du går på, kan det være, at du, din vejleder på AAU og en repræsentant fra praktikstedet skal underskrive en kontrakt. Spørg din vejleder om det. Din vejleder skal desuden godkende aftalen for at sikre studierelevansen.

Download standardaftalen herunder. Hvis du har problemer med at downloade kontrakterne, så prøv en anden browser.

praktikAftale / internship agreement


tilpassede aftaler / specialised agreements

Some AAU Schools have their own specialised agreements. Please examine whether the specific School does. If it does not, please use the general agreements.

i udlandet

Hvis du søger projektorienteret forløb i udlandet, er det meget vigtigt, at du kontakter Internationalt Kontor, da der er forskellige kontrakter, fundingmuligheder m.m. Skriv til outgoing-student@adm.aau.dk.

Hos Internationalt Kontor kan du også få vejledning om fx forskelle på cv m.m. Vi anbefaler desuden, at du søger info om opbygning af cv og ansøgning fx via et karrierecenter på et universitet i det pågældende land, da vi ikke kender til rette formula i alle lande.
 

Hjælp til processen

Hvis du søger i Danmark, kan du med fordel benytte dig af AAU Karrieres tilbud om vejledning.

For vejledning i forbindelse med projektorienterede forløb i udlandet henvises til Internationalt Kontor.
 

Find en virksomhed

Du kan søge efter projektorienterde forløb (9. semesters praktik) i AAU Jobbank. Hvis du ikke finder den ønskede plads, kan du lade dig inspirere af de andre opslag til at lave en uopfordret ansøgning og kontakte den virksomhed, du ønsker at komme ind hos.

Vores samarbejdspartnere vil også meget gerne samarbejde med AAU's studerende og dimittender.

Du kan også overveje at søge praktik i en startup. SEA kan hjælpe dig med kontakt til én af de mange startups på AAU.
 

PRAKTIK I DIN EGEN STARTUP

Hvis du har en idé til at starte din egen startup op, har du også mulighed for at udvikle på den gennem et ECTS-givende projektorienteret forløb. Ved at være i praktik i din egen virksomhed får du en række tilbud som kan hjælpe dig i dit forløb. Læs mere hos SEA.
 

ingen Løn

Som studerende må du ikke modtage løn under projektorienterede forløb (semesterspraktik), da forløbet er en del af uddannelsen, og ikke kan eller bør betragtes som et regulært ansættelsesforhold.

Du må dog godt modtage et tilskud til relevante afholdte udgifter eller en fast månedlig ydelse til dokumenterede og nødvendige udgifter under opholdet – fx transport eller husleje (hvis du fx har dobbelt husleje). Det er vigtigt, at udgifterne er relevante for at du kan gennemføre din praktik og de opgaver du her arbejder med, og at du kan dokumentere det. Bemærk at det er din opgave at kunne dokumentere relevansen af de tilskud, som du evt. modtager. Husk også at undersøge, om værdien af et tilskud kan være skattepligtig.

Bemærk, at du som studerende ikke kan benytte dig af skattemæssige kørselsfradrag under praktik. Læs mere.

Du må også modtage en erkendtlighed på op til 3.000 kr. før skat pr. måned fra praktikpladsen. Denne erkendtlighed må ikke have karakter af at være en fastsat, forud aftalt lønindkomst. Den kan altså ikke skrives ind i en praktikaftale, og du vil altid modtage den bagudrettet.

Læs mere om reglerne for kompensation og erkentligheder i forbindelse med projektorienterede forløb.

 

Forsikring

Hvis du ikke er omfattet af virksomhedens arbejdsskadeforsikring eller andre relevante forsikringer, har virksomheden pligt til at orientere dig om det, og så er det dit eget ansvar at forsikre dig.
 

frivillig Gymnasielærerpraktik

Vil du gerne prøve kræfter med undervisning? Du kan komme i praktik gennem denne ordning fra 3. til 10. semester.

Læs mere om gymnasiepraktik

Læs om andre studerendes erfaringer i projektorienterede forløb

Jeg fik mere ansvar end jeg kunne have drømt om

"Jeg var rigtig glad for mit praktikforløb. Jeg havde stor indflydelse på, hvad jeg ville arbejde med og blev opfordret til selv at byde ind. Der var fuldstændig tillid til mine evner, jeg kunne arbejde selvstændigt med mine egne projekter og jeg fik mere ansvar end jeg kunne have drømt om. Og vigtigst af alt blev jeg behandlet som en ligeværdig del af medarbejderne på arbejdspladsen."

Lise Liljenberg, Praktikant i Thisted Kommune
Sociologi, 9. semester